duminică, 2 februarie 2014

Prajitura cu nuci caramelizate



...cum mi-au ramas vreo 8 albusuri de la poale'n brau, ce era sa fac, sa le arunc, nuuuu ???? ...am improvizat o praji care a avut mare trecere !

Blat : ( cantitatile sunt pt tava mare de aragaz 30/40 cm )
-8 albusuri
-4 lg faina
-150 gr nuca maruntita si prajita
-un praf de sare

Crema
-400 ml lapte
-4-5 lg amidon
-150 gr zahar
-2 galbenusuri
-3 plicuri zahar vanilat
-150 gr nuca prajita si caramelizata + 2 lg de zahar
-200 gr unt

Mai avem nevoie de :
-cca 25 buc de biscuiti
-2 lg cacao + 3-4 lg zahar, pt sirop
-150 gr ciocolata pt glazura

Mod de preparare blat :
-mixam bine albusurile cu zaharul, adaugam praful de sare , faina si nuca taiata si prajita ( nuca o punem intr-o tava si o lasam cateva min in cuptorul incins )
-turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptorul incins pt cca 15 min
-lasam blatul la racit si preparam crema 

Crema: 
-cele 150 gr nuci le punem intr-o tigaie si le prajim cateva min, adaugam cele 2 lg de zahar si caramelizam nucile . Le lasam la racit
-amestecam laptele cu zaharul si galbenusurile si il punem la fiert
-punem amidonul intr-un bol si il amestecam cu putin lapte
-cand incepe laptele sa fiarba turnam treptat amidonul si mestecam energic sa nu se formeze cocoloase, trebuie sa devina o crema densa ( eu pun 4-5 lg de amidon , cateodata nu este necesar sa il pun tot, dar mai bine sa imi ramana, decat sa trebuiasca sa mai fac altul, cu crema pe foc )
-adaugam zaharul vanilat si lasam crema la racit
-inspumam bine untul si adaugam cate o lingura de crema rece
- la urma incorporam si nucile caramelizate in crema
 Fierbem siropul : adaugam cca 250 ml apa la cacao si zahar si le fierbem 10 min. Lasam siropul la racit.

Montam prajitura :

- intindem crema peste blat


 -asezam biscuitii inmuiati in sirop



- lasam cateva min si turnam glazura ( topim ciocolata in bain-marie, adaugam cateva lg de ulei )


Lasam prajitura la rece cateva ore, de preferinta de pe o zi pe alta.

Cum e la gust ???... foarte buna, dar pana nu o incercati nu aveti de unde sa stiti...
POOOOOFTA BUNA !!!!












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu