luni, 27 mai 2013

Cozonac

Am incercat multe retete de cozonaci de-a lungul anilor, dar aceasta reteta imi place cel mai mult.
-1 kg faina
-500 ml lapte
-6 galbenusuri
-1 lgt sare de mare
-1 cana de zahar
-1 cub de drojdie (50 gr )
-50 gr unt
-50 ml ulei
-4 lg de smantana
-coaja de lamaie sau portocala cca 2 lg
Pt umplutura:
-nuca
-rahat
-nutella
-cacao
stafide
-lapte si zahar, rom, esenta vanilie
Modul de preparare este unul simplu:
Punem faina intr-un vas mai mare in care urmeaza sa framantam, in mijloc facem o gropita in care punem drojdia amestecata cu 1 lgt de zahar si putin lapte caldut. Incalzim putin laptele, adaugam zaharul, coaja de lamaie sau portocala,sarea si mestecam sa se topeasca zaharul. Mixam bine galbenusurile, adaugam smantana si untul topit dar nu fierbinte, asa la temperatura camerei, turnam laptele peste galbenusuri si mai mixam putin. Toata compozitia asta o turnam peste faina si incepem sa framantam energic...pana transpira tavanul...
Spre sfarsit adaugam uleiul treptat. Acoperim vasul cu un prosop curat si il punem la caldura, intr-un loc ferit de curent. Cand si-a dublat volumul incepem sa modelam cozonacii dupa preferinta.
 Depinde ce preferinta are fiecare. Din aceasta cantitate, normal ies 4 cozonaci in tavile de chec, sunt tavi medii...Eu fac trei cozonaci si un cozonac floare in tava rotunda :
Cozonacul floare se poate face asortat : cu nuca, cacao, nutella, rahat...
Rupem din aluat 7 sau 8 bucati, le intindem, punem umplutura dorita, rulam.
Pt cei cu cacao, se pune o lg cacao, doua de zahar si putin lapte, sa devina ca o crema mai groasa, stafidele se pun la muiat in apa cu esenta de rom. Rahatul se taie cuburi mici si se da prin faina sa nu se lipeasca. Nuca se amesteca cu zahar si lapte. Se formeaza melcisori, ca in imagine, se aseaza in tava rotunda si se mai lasa la dospid inca 20 min.
Dupa ce au crescut, deasupra se ung bine cu galbenus amestecat cu 2-3 lg de lapte si se dau la cuptorul incalzit pt cca 30 min, Dupa 20 min eu intredeschid usa cuptorului,asa cozonacii cresc frumos si nu se ard !!!
Cu aluatul ramas procedam la fel, il impartim in sase parti egale, daca vrem sa-l facem impletit, daca nu il impartim in trei parti. Intindem aluatul , punem umplutura dorita , rulam si impletim in doua. Punem cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt, il mai lasam 20 min la dospit in tava, il ungem cu galbenus si il dam la cuptor.Procedam la fel....intredeschidem usa pentru a creste treptat si frumos.


Sa aveti spor dragii mei...
Pofta buna !!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu